Positive Behavior Support

Positive Behavior Support (PBS) is een doelmatige, schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het doel is het creëren van een positieve, sociale omgeving, die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt en waarbij sociale veiligheid een belangrijke rol speelt.
PBS is een ‘kapstok’ waaraan alle interventies en methoden die met gedrag te maken hebben in een school, opgehangen kunnen worden. Dingen die goed werken worden vastgelegd en geïntegreerd in PBS.
Op De Horizon hebben we de volgende pijlers waar gedragsverwachtingen aan gekoppeld zijn:
Veiligheid
Waardering
Verantwoordelijkheid
Aan deze pijlers zijn verwachtingen gekoppeld die voor alle leerlingen in begrijpelijke taal worden weergegeven en uitgebeeld. Een voorbeeld van zo’n verwachting is “Ik houd me aan de regels van het spel”, “ik ben vriendelijk tegen anderen”, “in de school loop ik rustig en ben ik stil”.
De verwachtingen worden door middel van filmpjes, voorbeelden, spel en veel oefenen aan de leerlingen bijgebracht, waarbij er altijd voor een positieve houding en bewoordingen wordt gekozen. De woorden “nee” en “niet” vermijden we zoveel mogelijk. In plaats van: “je mag niet rennen in de school” kiezen we ervoor om de verwachting uit te spreken “in school lopen we rustig en zijn we stil”.
Dit vereist in beginsel ook voor leerkrachten en begeleiders wat aanpassing. Blijkbaar zijn we eerder geneigd om een verbod dan een verwachting uit te spreken. Toch is het benoemen van iets wat je wel wilt dat er gebeurt veel duidelijker voor alle partijen. We proberen ouders en verzorgers ook te stimuleren om op een PBS manier om te gaan met verwachtingen naar kinderen toe. Een leuke oefening voor thuis kan zijn om iemand van de ene kant van de kamer, tuin, balkon, etc. naar de andere kant te begeleiden met alleen maar “niet”-zinnen. Bijvoorbeeld: je mag niet huppelen, je mag niet rennen, je mag niet kruipen, maar hoe moet het dan wél! Op deze manier merk je dat het uitspreken van wel-boodschappen doorgaans veel effectiever kan zijn.